Fin bredd och topp på bordtennisen på 1970-talet

Bordtennissporten infördes till Långshyttan första gången år 1947. Det var Lennart (Möbel) Eriksson, Bror Bertilsson, Tage Sjögren, Ernst Skoglund och Karl-Eric Bäck, som köpte ett bord från Falun. Vi höll till i Folkets Hus B-sal, till en början, flyttade senare till Parklokalen.

1948 bildades så Långshyttans Bordtennisklubb med Lennart Eriksson, ordf., Karl-Eric Bäck, sekr., Tage Sjögren, kassör, Bror Bertilsson, materielförvaltare. Vi hade då matchutbyte med klubbarna i Husby, Älvgården, Myckelby, Svinö, Flinö och Arkhyttan. Sedan kom Arne Johansson, från Sandviken och Knut Jansson från Arbrå och dessa förstärkningar betydde ett stort uppsving för bordtennissporten. Vi fick inga anslag på den tiden, så vi ansökte om medlemskap i LAIK som sektion 1950 och blevo antagna.

Den första sektionsstyrelsen i LAIK :s regi fick Knut Jansson som ordf. Karl-Eric Bäck, sekr., Tage Sjögren, kassör, samt Arne Johansson och Lennart Lööf. Året därpå fick vi ytterligare förstärkning av Erik Hjelte. Detta betydde att vi fick ett mycket starkt A-lag, på den tiden ett av de bättre i Dalarna. Detta år var vi med i serien och vann då div. 4. Efter vinster i två kvalmatcher gick så klubben upp i div. 3. På den tiden spelade vi klubbmatcherna nere i "Gotis" och hade så fina publiksiffror som upp mot 100 personer.


Efter ett par år med fina resultat så flyttade tyvärr hela A-lagsbesättningen från orten, den enda av klass som då var kvar var Lennart Lööf. Efter en tid skrev han på för Husby AIK, då de behövde en man till i sitt lag. Så gick det bra många år med växlande verksamhet inom bordtennissektionen.


Sven-Olof Westlund som nu en tid varit ordf. i sektionen ordnade 1967 till en korptävling för lag. Detta var den verkliga vändpunkten för sektionen, ur de många lag som deltog i turneringen fick sektionen både spelare och mannar på de vakanta platserna i sektionsstyrelsen. Bland andra invaldes Thord Forsling, han och S-0 fick så i gång en fin ungdomsverksamhet. Det fattades nu ytterligare ledare för att ta hand om alla nya som tillkommit och sektionen fick med några gamla namn som Knut Jansson och Karl-Eric Bäck. Dessutom kom en till verklig eldsjäl med, nämligen Carl Antonsson.


Den "nya" sektionen kan nu se tillbaka på en verkligt fin bredd både vad gäller A-lagsspelare och juniorspelare, samt framför allt flickspelare. Lagomt till LAIK :s 50-årsjubileum, kammade klubbens bordtennisflickor på DM-70 i Borlänge hem samtliga titlar i både lag och individuellt, på damsidan.
De duktiga flickorna var Susanne Gustafsson, Carol Antonsson, och Gunilla Larsson. Vid samma tillfälle hemförde LAIK:s äldre pojkar DM-titeln i lag genom Lars Sundling, Lars Antonsson och Gary Berglund.


Det verkliga framtidslöftet inom bordtennisen är 12-åriga (1970) Susanne Gustafsson. Meriten nummer 1 är förstås insatsen på DM i nov. 1970, då hon gjorde rent hus i damklassen. Individuellt tog skolflickan Susanne DM-tecknen i klasserna Damer, Damjuniorer och Flickor. Därtill vann hon Damdubbeln tillsammans med Gunilla Larsson och medverkade i tre lag-DM-segrar. Total medaljskörd vid Borlänge-DM: 7 DM-tecken och 1 silver (mixed). Bland övriga framgångar för Susanne 1970- jan. 1971: Östsvensk mästarinna i Västerås i klasserna YF och ÄF. Seger i YF i Åkers Styckebruks nationella turnering. Finalist i turneringen Vårdkasen i Stockholm.

Susanne Gustafsson 12-årig pingisdrottning 1970


Vi har många bra spelare inom våra led f. n. Ett 70-tal spelar nu bordtennis. Då denna ungdomsverksamhet kostar väldigt mycket pengar, beräknad budget 1970, ligger på 17.000:-, kan i sammanhanget poängteras att sektionen har god hjälp av den i våras bildade Supporterklubben för Bordtennis, med Carl Antonsson som iniativtagare. Det är med tillförsikt vi bordtennisfrälsta i Längshyttan ser framtiden an.
K. E. B.


LAIK:s bordtennisspelare till Sovjet


Det verkliga jubileumsarrangemanget i anslutning till LAIK:s 50 år gör bordtennissektionen, eller rättare sagt dess supporterklubb. Man planerar nämligen en utlandsresa i juni månad 1971 för de mest lovande pingisungdomarna inom LAIK, och kosan ställs till varken mer eller mindre än Leningrad i Ryssland. Med på drömresan blir 15 pojkar och flickor ur bt-leden samt ledare och föräldrar, inalles 21 personer.


Det är supporterklubbens energiske ordf. Carl Antonsson, som tagit detta lovvärda initiativ. Han blir också med som reseledare. LAIKarna har gjort upp om tävlingar i bt med ungdomar i motsvarande åldrar från Leningrads-området. Vidare skall man givetvis passa på att studera ryssarnas träningsmetoder. Slutligen skall underhandlingar föras om ett eventuellt returbesök i Långshyttan för ryska pingisungdomar.

www.langshyttan.nu